Projekter

Praksis Plus (2012-)

Praksis Plus er en lettilgængelig interaktiv e-bog lavet som hjælp til uddannelseslægen, der er på vej til at nedsætte sig som praktiserende læge.

Formålet er at lette denne overgang samt bistå med konkrete idéer til, hvordan man som nyuddannet speciallæge sikrer sig kontinuerlig faglig og personlig udvikling.

E-bogen er primært tænkt som et effektivt støtteredskab de første fem år i egen praksis. Heri finder du gode råd og løsninger på alle relevante praktiske problemstillinger, lige fra overvejelser om køb af praksis, til hvordan man opretholder fremtidig arbejdsglæde.

Det har været virkelig godt at surfe rundt i Praksis Plus-universet, og det giver en god mavefornemmelse at vide, at mine kommende kollegaer har brugt tid på at formidle om den spændende, svære og angstprovokerende overgang det bliver, når ‘uddannelsen’ en dag slutter.
(Fase 2-læge, Region Hovedstaden)

E-bogen er udarbejdet i et samarbejde mellem DSAM, FYAM og PLO.

Projektet er støttet af KEU i alle regioner med 750.000 kr. i tidens løb.
Ulrik Bak Kirk er idémanden, iværksætteren og projektlederen bag.

Læs meget mere på https://www.fyam.dk/flx/om_fyam/praksisplus/

Patienten som Partner i Praksis (2019-)

World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians (WONCA) anerkender i september 2011 'Patient Empowerment' som 12. karakteristiske egenskab ved almen praksis i Europa. Patientens egenomsorg bliver opfattet som kernekompetence i almen praksis.

EQuiP (European Society for Quality and Safety in Family Practice), som er WONCA Europe's netværk for kvalitetsudvikling og patientsikkerhed, landede og lavede derpå projektet 'Patient Empowerment in Chronic Conditions' (PECC) fra 2012-2016.

PECC har til formål at forbedre kvaliteten af patientpleje ved at udvikle evidensbaseret undervisningsmateriale til europæiske praktiserende læger og praksispersonale. Det er ambitionen at optræne de to målgrupper i effektivt at kunne involvere og inddrage patienten i bedre (kronisk) egenomsorg i almen praksis.

Læs mere om PECC her: https://equip.woncaeurope.org/tools/pecc-we-patient-empowerment

Det nationale kvalitetsudviklingsprojektet Patienten som partner i praksis har til formål at oversætte, validere og implementere evidensbaseret e-læringsmateriale inden for almen praksis i Danmark, baseret på EQuiPs internationale forskningsforarbejder.

Projektet er hidtil støttet af KEU i Region Syddanmark med 135.000 kr.
Ulrik Bak Kirk er projektleder på projektet i samarbejde med EQuiP.

Giv De Unge Ordet (2020-2023)

I projektet Giv de unge ordet vil vi nytænke forskningskommunikation om mental sundhed, data og teknologibrug, fx ved at samskabe animationer, podcastserie, spil og en udstilling på Science Museerne ved Aarhus Universitet.

  • I casen CoronaGoHome har vi fokus på unges mentale sundhed under corona-pandemien. Formålet er at undersøge, hvordan corona-krisen udfordrer de unges liv, og hvordan unge håndterer disse udfordringer. I samarbejde med unge vil udvikle råd om, hvordan man som ung kan opretholde og styrke mental sundhed i en hverdag under pandemi.
  • I casen Krop og Data samarbejder vi med unge om at udvikle en udstilling på Science Museerne ved Aarhus Universitet om kropsforståelse, data og teknologibrug. Udstillingen skal indgå som en del af den eksisterende udstilling Kære krop, svære krop, der har fokus på kroppen og kropsidealer igennem tiden.
  • I casen Ung i Aarhus samarbejder vi med ungdomsskolerne i Aarhus Kommune om at identificere behov for at styrke den mentale sundhed. Med udgangspunkt i disse behov vil vi samarbejde om at udvikle forskellige aktiviteter, der kan understøtte forskningsbaseret kommunikation om mental sundhed.

Projektet udføres i et partnerskab mellem Forskningsenheden for Mental Folkesundhed, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, ScienceAtHome, Science Museerne, Akademiet for Talentfulde Unge Midt, The Animation Workshop/VIA University og Aarhus Kommune.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden med 5.2 mio. kr.
Ulrik Bak Kirk er projektleder på samskabelsesprojektet.

Læs mere på https://givdeungeordet.dk/


ReMoTe (2020-2021)

COVID-19 gjorde det nødvendigt at lyn-implementere virtuelle kontakter mellem borgere og sundhedsvæsenet, især i almen praksis. Meget tyder på, at digitaliseringen er kommet for at blive, men den nye tilgang introducerer også en række spørgsmål:

Hvornår er det en god løsning? Hvordan hjælper vi bedst almen praksis med at varetage opgaven? Og hvad skal der til for at sikre patientsikkerhed og behandlingskvalitet? Det er nogle af de spørgsmål, der undersøges i projektet ReMoTe.

Projektet er et samarbejde mellem de fire danske Forskningsenheder i Almen Praksis, Dansk Selskab for Patientsikkerhed (DSPS!), European Society for Quality and Safety in Family Practice (EQuiP), CopingMinds ApS og Trifork.

Projektet er forankret på Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus hos forsknings­leder Per Kallestrup.

Projektet støttes med 4.3 mio. kr. fra Innovationsfonden.
Ulrik Bak Kirk er projektleder på tværs af alle aktørerne.

Læs meget mere på https://remoteguide.dk/

CoronaLytics (2020-2022)

I forskningsprojektet bag appen COronaVIDen vil vi undersøge coronasmittens udvikling og påvirkning af danskernes hverdag og livskvalitet. Det gør vi ved at indsamle og analysere data fra smartphones og wearables.

Ambitionen er, at viden fra projektet og appen skal kunne støtte dialogen mellem familier og deres læge og fx hjælpe til at afdække tidlige smittetegn, spredningsrisici i hjemmet og mulige senfølger ved sygdommen.

Projektet udføres i et partnerskab mellem Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed og Institut for Datalogi, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut, MedTech Innovation Consortium og fire praktiserende lægehuse.

Projektet støttes med knap 4 mio. kr. fra Innovationsfonden.
Læs mere på https://www.coronaviden.dk/

FEMaLe: Finding Endometriosis using Machine Learning (2020-2024)

Forskere anslår, at cirka 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose – en sygdom, der giver stærke smerter i underlivet, nedsat fertilitet og, for manges vedkommende, kræver behandling eller operation. Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose, og den stilles kun hos cirka 20% af dem, der har sygdommen.

Det internationale forsknings- og innovationsprojekt FEMaLe fokuserer på endometriose.

Forskerne vil undersøge, hvordan man forbedrer forebyggelsen af endometriose, sikrer en tidligere diagnose og understøtter egenomsorgen. Det gør de ved at identificere biologiske undertyper af sygdommen, ved at introducere digitale værktøjer til opsporing af sygdommen, og ved at understøtte dialogen om behandlingstilbud mellem patient, læge og behandler – en dialog, der aktuelt er præget af tabu og skam.

FEMaLe-projektet anvender maskinlæring og kunstig intelligens til at omsætte genetisk og epidemiologisk viden til kliniske beslutningsstøtteværktøjer, som er målrettet både almen praksis og højt specialiserede endometriose-klinikker.     

EU’s Horizon 2020-pulje har bevilget 45 mio. kr. til projektet, der tæller 16 partnere fra hele Europa, herunder virksomheder, patientforeninger og førende forskningsinstitutioner.

Projektet koordineres af Ulrik Bak Kirk, som også er hovedarkitekten bag ansøgningen, der fik toppoint af EU-evaluatorerne.

Læs meget mere på http://findingendometriosis.eu/

V-Care: Forbedring af videokonsultation i almen praksis (2021-2024)

Videokonsultationer bliver efter alt at dømme et fast tilbud i det danske sundhedsvæsen. Der mangler dog evidens på området.

Dette projekt vil gå i dybden med at undersøge kliniske, relationelle, etiske og organisatoriske implikationer, karakterisere brugere og udvikle et konkret værktøj til evaluering og forbedring af videokonsultationer i almen praksis og lægevagten.

Projektet er et samarbejde imellem Forskningsenhederne for Almen Praksis.

Projektet er støttet af Sygeforsikringen "danmark" med 6.9 mio. kr.
Læs mere her: https://www.sygeforsikring.dk/donationer-i-2020