Hjerteflimmer blandt overvægtige skyldes ikke fedt

I et netop offentliggjort studie dokumenterer forskere fra Aarhus Universitet, at risikoen for hjerteflimmer ikke er knyttet til mængden af kropsfedt, men derimod til stor muskelmasse, eller mere præcist en høj fedtfri vægt.

Seniorforsker Morten Fenger-Grøn er en af forskerne bag undersøgelsen, som dokumenterer, at dokumenterer, at risikoen for hjerteflimmer ikke er knyttet til mængden af kropsfedt, men derimod til en høj fedtfri vægt.
Seniorforsker Morten Fenger-Grøn er en af forskerne bag undersøgelsen, som dokumenterer, at dokumenterer, at risikoen for hjerteflimmer ikke er knyttet til mængden af kropsfedt, men derimod til en høj fedtfri vægt.

Op mod hver tredje dansker bliver ramt af hjerteflimmer. Og for at forebygge tilstanden er lægens bedste råd ofte vægttab. Nu viser et nyt studie fra Aarhus Universitet imidlertid, at risikoen for hjerteflimmer ikke er knyttet til mængden af fedt, men derimod til den fedtfri vægt, som er et udtryk for, hvor meget kroppen vejer, når man trækker vægten af fedt fra.

Det er seniorforsker på Forskningsenheden for Almen Praksis, Morten Fenger-Grøn, der sammen med hjertemedicinsk overlæge og klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Lars Frost, står bag undersøgelsen. 

”Overvægtige personer har godt nok klart forhøjet risiko for hjerteflimmer, men når der korrigeres for disse personers høje fedtfri masse, er der ikke klar evidens for, at fedt har nogen betydning. Omvendt ser personer med høj fedtfri vægt ud til at have høj risiko, uanset om de også har meget fedt på kroppen eller ej,” forklarer Morten Fenger-Grøn.

Overvægt har fået skylden

Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Trends in Cardiovascular Medicine.

”Stor muskelmasse vil nok i manges øjne være det modsatte af stor fedtmasse, men det viser sig, at det langt hen ad vejen er de samme mennesker, der har meget af begge dele. Og når disse mennesker har høj risiko for hjerteflimmer, er vi tilbøjelige til at tolke det som et bevis for, at for meget fedt skader,” forklarer Morten Fenger-Grøn.

Ifølge forskeren går mange rundt med udiagnosticeret hjerteflimmer. 

”Vores resultater påpeger vigtigheden af, at man husker at lede efter denne tilstand også hos personer, som er muskuløse og uden overvældende fedtmasse – selv om de fremstår som ret sunde og robuste,” fortæller Morten Fenger-Grøn.

Ny årsag til hjerteflimmer

Han understreger dog, at resultaterne kun handler om risikoen for hjerteflimmer og altså ikke modsiger, at for mange kilo på sidebenene øger risikoen for både blodpropper, diabetes og mange andre helbredsproblemer.

”Desværre for alle os, der kæmper lidt med vægten, giver resultaterne ikke grundlag for at rive alle de sider ud af lærebøgerne, som advarer mod overvægt. Men det er nok rimeligt at slette de afsnit, der foreslår en årsagskæde til hjerteflimmer, der går via inflammation, som er forårsaget af fedtvæv. Og det kan være en ganske vigtig erkendelse”, siger Morten Fenger-Grøn.

Han uddyber: 

”Det giver en påmindelse om, at årsagsmekanismerne bag hjerteflimmer er helt anderledes end for mange andre hjertesygdomme – undertiden nærmest modsatrettede. Det er vigtigt at forstå til bunds, hvis vi skal forhindre, at forekomsten af hjerteflimmer bliver ved at stige, mens den falder for andre hjertesygdomme.”

Bag om forskningsresultaterne

Kontakt 

Seniorforsker og ph.d. Morten Fenger-Grøn
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed og seniorforsker på Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus 
Mobil: 27 45 60 59
Mail: mfgr@ph.au.dk