Podcasts om forskning i almen praksis

  • Lyt med, når vores forskere fortæller om det, der optager dem, og hvad de brænder mest for i deres forskning

Livet som praktiserende læge

Professoren og redaktøren på gaden: Del 2. Gadens praktiserende læger 

Henrik Thiesen og Charlotte Obel er begge speciallæger i almen medicin og arbejder i sundhedsteamet i Københavns Kommune. Professor Per Kallestrup og redaktør Christian Vøhtz taler med dem om deres arbejde som praktiserende læger for hjemløse. De møder deres patienter på væresteder, på gaden. Hvad fejler denne gruppe? Hvad kan praktiserende læger lære af Henrik og Charlotte? 

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 6. maj 2025.

Professoren og redaktøren på gaden: Del 1. Gadens stemmer 

6.000 danskere lever som hjemløse. Det er et liv præget af store belastninger, med øget risiko for alvorlig sygdom og tidlig død. Professor Per Kallestrup og redaktør Christian Vøhtz møder Henning, som har levet på gaden i mange år. Han viser rundt på Vesterbro i København og fortæller om livet som stofafhængig og hjemløs. Hvorfor ender man på gaden? Hvilket forhold har man til sin praktiserende læge – og til sin egen sundhed? Hvordan kan almen praksis gøre en forskel? 

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 5. maj 2025.


Professoren og redaktøren på Færøerne: Del 2

Vi fortsætter vores almenmedicinske opdagelsesrejse. Dette afsnit handler om to danske læger, der tog til Færøerne med hver sin mission: Peter Panum, som fik Panum Instituttet opkaldt efter sig, og praktiserende læge Thomas Berthou, som i 2021 rejste fra Kruså i Sønderjylland sammen med sin familie til Klaksvik på Færøerne.

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 2. oktober 2024.

Professoren og redaktøren på Færøerne: Del 1

Hvordan er almen praksis organiseret på Færøerne? Hvad betyder den store natur og det nære samfund? Tag med professor Per Kallestrup og redaktør Christian Vøhtz på opdagelsesrejse på Færøerne. Vi møder Turið Holm Johannesen som er praktiserende læge i Hoyvik.

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 1. oktober 2024.


Fra klinik til forskning (og tilbage igen)

Praktiserende læge, professor og forskningsleder Per Kallestrup fortæller om, hvad der særligt kendetegner almenmedicinsk forskning. Hvad foregår der? Og hvordan bliver du en del af det?

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 29. januar 2024.

Multimorbiditet: Hvordan finder vi patienterne med størst behov?

Professor Mogens Vestergaard, praktiserende læge i Grenå, fortæller om, hvordan vi identificerer de patienter, der har det største behov. Hvordan påvirker det de praktiserende lægers arbejdsglæde at have mange patienter med multimorbiditet?

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 6. juli 2023.


Lægetrivsel

Udbrændthed hos praktiserende læger: Hvad ved vi?

Psykolog og seniorforsker Anette Fischer Pedersen fortæller om udbrændthed hos praktiserende læger. Graden af udbrændthed er undersøgt i fire trivselsundersøgelser i årrækken 2004 til 2019. Men hvordan er det målt? Og hvad ved vi ellers om udbrændthed blandt praktiserende læger?

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 2. marts 2021

Trivsel og udbrændthed hos læger i almen praksis

I 2023 gentog Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus i samarbejde med PLO trivselsundersøgelsen. Tallene herfra er ikke opløftende, men håbet er, at de kan bruges konstruktivt i forhold til organiseringen af almen praksis for at ruste den til fremtiden.

Artiklen kan læses på side 15-17 i Practicus 269 fra marts 2024. 

Forfattere: Anette Fischer Pedersen og Peter Vedsted.
Oplæser: FYAM-redaktør Jonas Fynbo Ebert.

Produceret af: Practicus Podcast, 21. marts 2024


Mentalt helbred

Praksispersonalet er en vigtig ressource i behandlingen af mentale lidelser

Erfaringerne fra forskningsprojektet Sundt Sind fra Aarhus Universitet tyder på, at praksispersonalet kan være en vigtig ressource i behandlingen af mentale lidelser i almen praksis.
Artiklen kan læses på side 20-21 i Practicus 274 fra marts 2025. 

Forfatter: Anne Søjbjerg, Ph.d. og HU-læge i almen medicin.
Oplæser: FYAM-redaktør Solvej Videbæk Bueno.

Produceret af: Practicus Podcast, 18. marts 2025

Sorgdiagnose & sorgproces

Psykolog og seniorforsker Mai-Britt Guldin fortæller om den nye sorgdiagnose og grænselandet mellem sorg og depression. Hvordan støtter vi bedst sørgende gennem sorgprocessen?

Produceret af: Månedsskrift for almen praksis, 7. januar 2019


En hverdag med kræft

Om livet ”i mellemtiden”: en hverdag med foregribelse af kræft

Vi diagnosticerer stadig vagere tegn på kræft. Mange overvåges for små vævsforandringer. Det medfører nogle etiske overvejelser og betoner kroppens flygtighed for de overvågede. Artiklen beskriver, hvordan livet former sig, når vi forsøger at kontrollere kræft ved at forvente, at det kommer. Artiklen kan læses på side 32-34 i Practicus 267 fra november 2023.

Forfatter: Michal Frumer, Ph.d. og antropolog.
Oplæser: FYAM-redaktør Jonas Fynbo Ebert.

Produceret af: Practicus Podcast, 30. november 2023


Hør flere podcasts om aktuelle emner hos Månedsskrift for Almen Praksis


Hør flere artikler læst op på Practicus Podcast