Social prescribing

  • Forskning i forebyggende indsatser og tværsektorielt samarbejde - med afsæt i dansk almen praksis

Social prescribing er en tilgang, hvor sundhedsprofessionelle henviser borgere med komplekse helbredsmæssige og sociale problemstillinger til meningsfulde fællesskaber i deres lokalsamfund.

Det kan f.eks. være almen praksis, der henviser borgeren til en link worker – en brobygger, der hjælper med at finder relevante sociale tilbud i nærområdet, f.eks. kulturtilbud eller foreningsaktiviteter.

Social prescribing understøtter en mere helhedsorienteret sundhedsindsats og har potentiale til at mindske den sociale ulighed i sundhed. Konceptet er internationalt anerkendt. WHO anbefaler det som en del af fremtidens primære sundhedsvæsen.

Social prescribing har vist positive resultater i bl.a. England, hvor det i dag er en integreret del af det britiske sundhedsvæsen NHS. Det vinder også indpas i flere europæiske lande – herunder Danmark.

Vores forskning undersøger, hvordan denne model bedst kan anvendes i en dansk sammenhæng og integreres i samarbejdet mellem sundhedsvæsen og civilsamfund.


Hvad er social prescribing?

Social prescribing er en forebyggende sundhedsindsats, hvor borgere i sårbare livssituationer, fx ensomhed, mistrivsel eller lav tilknytning til arbejdsmarkedet, henvises til fællesskaber og aktiviteter i deres lokalmiljø, som kan styrke trivsel, egenomsorg og livskvalitet. Henvisningen sker ofte via en link worker, som sammen med borgeren finder relevante tilbud. Indsatsen er et samarbejde mellem sundhedsvæsen og civilsamfund og anvendes som led i arbejdet med at reducere ulighed i sundhed.