Deep End Denmark


Deep End-organisationen er inspireret af Julian Tudor Hart, som var praktiserende læge i Wales i 1961-1991. Han formulerede den omvendte omsorgslov: områder med størst behov for sundhedsfaglige ydelser har færrest sundhedsfaglige ressourcer til rådighed. Denne lov gør sig også gældende i Danmark. Borgere med lav indkomst og flere kroniske sygdomme bor ofte i udkantskommuner med lægemangel og lang afstand til nærmeste sygehus. Her er de praktiserende læger også ofte mere stressede og udbrændte.

Deep End-organisationen blev etableret i Skotland af professor Graham Watt for at modarbejde konsekvenserne af den omvendte sundhedslov ved at styrke almen praksis i belastede områder. Initiativet har bredt sig til England, Irland, Australien, Japan, Abu Dhabi, Canada og Denmark. Organisationen betragter Deep End-læger som eksperter i håndtering af komplekse sygdomsforløb og mener, at de kan lære meget af hinanden, og at andre kan lære meget af dem.

Deep End-projektet skaber rammerne for, at praktiserende læger kan mødes og udveksle viden og erfaringer. I Danmark er der afholdt flere nationale og lokale møder med Deep End-lægerne. Projeket har stor opbakning fra mange fronter, da der er stor samfundsmæssig interesse i at mindske ulighed i sundhed.

Deep End Denmark er forankret hos Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, der i samarbejde med PLO Efteruddannelse arrangerer møderne og faciliterer diskussionerne.


Hvad er formålet?

Det overordnede formål med Deep End Denmark er at styrke almen praksis i belastede områder og herved bidrage til at mindske konsekvenserne af ulighed i sundhed.

Aktiviteterne, som favner netværk, sparring og efteruddannelse, fokuserer på at øge trivsel og arbejdsglæde hos praktiserende læger og at videreudvikle deres færdigheder i mødet med og behandlingen af patienter med svag socioøkonomisk baggrund. Videndelingen understøttes af et forskningsteam, der skal videreudvikle de ideer og løsningsforslag, som bringes op i grupperne. Endvidere er det formålet, at denne viden skal stilles til rådighed for kolleger i hele landet.


Invitationer udsendes igen i efteråret 2024

Siden projektets start i 2023 har det allerede tiltrukket 60 læger til netværket, og vi har stadig plads til flere. Derfor udsendes der igen invitationer til Deep End-praksisser om at deltage i netværket. Invitationerne sendes af Danmarks Statistik til praksis e-Boks i løbet af efteråret.


Statusrapport 2:

Under udarbejdelse


Aktuelle projekter

  • En fælles forskningsagenda: den omvendte omsorgslov i almen praksis
  • Investigating the inverse care law in Danish general practice
  • Positive deviance: Hvordan lærer vi af de klinikker, som modvirker ulighed?

Presseklip



Projektleder:


Projektkoordinatorer:



Bag om navnet

Navn og logo er inspireret af en swimmingpool. Vandoverfladen symboliserer ligelig fordeling af ressourcer til alle, uanset sundhedsfaglige behov.

Dybden i bassinet symboliserer patienternes sygelighed og socioøkonomi.

I den dybe ende har lægerne mange patienter med lav socioøkonomi og mange kroniske lidelser. Samtidig arbejder lægerne typisk i områder med færre speciallæger og ressourcefattige kommuner.