Akutte tilstande

  • i den primære sundhedssektor

Borgerne i Danmark skal døgnet rundt kunne komme i kontakt med en læge. Lægevagten modtager henvendelser om akut opstået eller forværret sygdom uden for den praktiserende læges normale åbningstid.

Lægevagten har i mange lande ændret organisering gennem de sidste 10-30 år til et mere enstrenget system. En række små enheder, hvor de enkelte almen praksis passede egne patienter, er blevet til større sammenslutninger, hvor grupper af praktiserende læger dækker en stor befolkningsgruppe og et stort geografisk område. I Danmark dækkes hver region af forskellige lægevagter, og de fleste af dem er blevet en mere integreret del af de andre akut-tilbud i sundhedsvæsenet. På grund af stigende behov hos borgerne og og lægemangel er regionernes vagtordninger ændret markant. Den tidligere ordning med praktiserende læger findes nu kun til kl. 23. Om natten bruges forskellige modeller, hvor visitation og behandling udføres ved præshospitalet (Region Midtjylland og Region Nordjylland) eller sygehuset (Region Syddanmark).

Forskningsgruppen arbejder med projekter, som har afsæt i patienter med akutte sundhedsproblemer i almen praksis. Fokus er på almen praksis og samarbejdet med aktører i det akutte sundhedsvæsen: lægevagt, natberedskab, akuttelefon 1813, skadestuer/akutafdelinger, præhospital og ambulancehjælp 112).

Gruppen har i de senere år gennemført en lang række forskningsprojekter om lægevagten og samarbejder med mange forskellige dele af de tilgrænsende områder i det akutte sundhedsvæsen. Gruppen udgør også en del af det europæiske forskningsnetværk EurOOHnet.