Klimaforandringer truer den globale sundhed. WHO og Lancet-kommissionen har flere gange udtrykt, at klimaforandringer udgør den største trussel i det 21. århundrede for den globale sundhed. Men der er potentiale for forbedringer på området.
Sundhedsvæsenet er en væsentlig bidragsyder til udledning af CO2. I Danmark udgør klimaaftrykket fra sundhedsvæsenet således godt 6 % af det samlede klimaaftryk. Det største aftryk stammer fra klinisk aktivitet, herunder brugen af medicinsk udstyr og medicin i almen praksis. Medicin står for næsten en fjerdedel af sundhedsvæsnets samlede CO2-udledning ifølge en beregning fra National Health Service (NHS) i Storbritannien. Noget medicin er mere klimatungt end andet, f.eks. er klimaaftrykket for en inhalationsspray væsentligt højere end aftrykket for en tilsvarende pulverinhalator. Men der mangler viden om engagement og barrierer for bæredygtig omstilling i almen praksis.
Et bæredygtigt, klimavenligt og samtidig patientsikkert alternativ til traditionel medicin kan muligvis være at fokusere på ikke-medicinske recepter, herunder naturbaserede sundhedsindsatser. Men der mangler forskning på området.
Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus har to medarbejdere, der fokuserer på at gøre almen praksis mere grøn og bæredygtig gennem forskning på området. Derudover samarbejder gruppen med flere nationale og internationale forskere. Du kan læse mere om forskeren Nanna Holt Jessen under ”Mød forskeren”. Hun er også en del af interessegruppen ’Grøn Praksis’ under DSAM.