Et liv i balance med høj livskvalitet og sund vægt er centralt for den enkelte borgers trivsel, funktionsevne og deltagelse i samfundet. Men livskvalitet handler ikke blot om fravær af sygdom. Det handler også om at kunne leve et meningsfuldt liv med fysisk, psykisk og socialt velvære. Mange mennesker lever med kroniske sygdomme. For dem er det afgørende, at behandling og rehabilitering ikke kun fokuserer på at bekæmpe sygdom, men også understøtter mulighederne for at leve et godt liv. Sund vægt spiller en væsentlig rolle, da både over- eller undervægt kan påvirke sygdomsforløb og livskvalitet negativt. Derfor er det afgørende med en balanceret tilgang til vægt og helbred, der tager højde for individets samlede livssituation.
Forskning i livskvalitet og sund vægt er vigtig for at udvikle helhedsorienterede og evidensbaserede indsatser, der kan understøtte et godt liv - også med en kronisk sygdom. Mange traditionelle interventioner fokuserer på vægttab som primært mål, uden at inddrage psykosociale konsekvenser eller patientens oplevelse af livskvalitet. Vi forsker i, hvordan mennesker med sygdom oplever og håndterer vægt, trivsel og egen funktion. Hvis sundhedsvæsenet, særligt almen praksis, skal kunne tilbyde mere målrettede, realistiske og bæredygtige indsatser, kræver det inddragelse af patientperspektivet og tværfagligt samarbejde, hvor medicinske, psykologiske og sociale aspekter vægtes højt.
Vores forskning har stor samfundsmæssig betydning, fordi den kan være med til at reducere ulighed i sundhed og fremme mere lige adgang til forebyggelse, rehabilitering og sundhedsfaglig støtte. Sygdom rammer ikke alle mennesker lige. Ved at skabe viden om, hvad der fremmer livskvalitet og understøtter god sundhedsadfærd i hverdagen – også under sygdom – kan vi sikre, at forebyggelsesindsatser udvikles på et oplyst og evidensbaseret grundlag.