En dag med Randi Kræmmer Nielsen
Randi Kræmmer Nielsen er speciallæge i almen medicin og arbejder lige nu på fuld tid som forsker i Aarhus, hvor hun undersøger Advance Care Planning (ACP) i palliative forløb ved Forskningsenheden for Almen Praksis.
6.40: Jeg bliver vækket af min yngste datter på 5 år, der er glad og morgenfrisk. Hun er allerede i tøjet og i gang med morgenmaden. Jeg tager et bad og en kop kaffe for at vågne. Jeg hjælper min store datter på 7 år med at pakke gymnastiktøj og rygsæk til skoleudflugt. Mine drenge på 10 og 12 har en højrøstet diskussion om fodbold og sørger selv for at blive parate og komme ud ad døren.
7.30: Jeg går afsted med en pige i hver hånd for at aflevere dem i skole og børnehave. Gåturen tager 10 minutter og er ofte den bedste tid på dagen for mig. Vi snakker om, hvad vi glæder os til i dag. Pigerne lægger mærke til solopgangen, bladene, der skifter farve, og kvarterets katte. Da jeg har afleveret pigerne, tager jeg høretelefoner på og lytter til Genstart. Jeg tager mig tiden til at gå på arbejde, hvilket er en 35-minutters tur fra det sydlige Aarhus, igennem midtbyen og op til universitetet, hvor Forskningsenheden for Almen Praksis ligger. Nogle gange hører jeg podcasts. Andre gange bruger jeg gåturen til at overveje idéer til mit projekt eller at brainstorme løsninger på en udfordring i vores setup.
8.20: Arbejdsdagen begynder, og jeg starter som altid med at besvare mails og danne mig et overblik over dagens to do-liste. I dag skal jeg forberede pilot-test af mit projekt, der handler om Advance Care Planning (ACP). Det er en tilgang, der skal afdække patientens værdier og ønsker for pleje og behandling i forløb med livstruende sygdom. Jeg skal rekruttere patienter med lungekræft på Kræftafdelingen ved Aarhus Universitetshospital (AUH). Hvis patienten siger ja til at deltage, vil jeg invitere dennes praktiserende læge til at afholde en ACP-samtale med sin patient. Håbet er, at processen vil bidrage til, at patientens stemme i højere grad bliver hørt, og at forbindelsen til al- men praksis bliver stærkere i forløb med alvorlig sygdom. Jeg er spændt på, hvordan det bliver modtaget. Der er meget, der skal på plads, før pilot-testen skal i gang: deltagersamtykke, spørgeskemaer, information til både patienter og læger om projektet foruden ressourcer, der skal understøtte ACP-samtalerne i almen praksis. I dag koncentrerer jeg mig om at finpudse en samtaleguide og en skabelon til at dokumentere samtalen. Jeg skriver en mail til vores tilknyttede jurist, for jeg skal vide, om der er behov for at udarbejde en samarbejds- aftale mellem forskningsenheden og AUH, hvorfra jeg skal rekruttere mine patienter.
10.00: Kaffepause med mine kolleger på forskningsenheden. Vi er repræsenteret med mange fagligheder: læger, medicinstuderende, antropologer, kandidater fra idræt og folkesundhedsvidenskab. Det giver nogle gode diskussioner – både faglige og knap så faglige. I dag snakker vi om, hvordan det gode arbejdsliv kan se ud.
10.15: Jeg forbereder et oplæg for en gruppe af palliationslæger fra Lund, som min vejleder fra Enhed for Lin- drende Behandling ved AUH har kon- takt med. Jeg skal fortælle 20 minut- ter om mit projekt. Derefter skal vi høre om projekter fra Lund, blandt an- det et med fokus på tidlig palliativ ind- sats. Mødet skal afsluttes med en snak om, hvorvidt der er mulighed for sam- arbejde i fremtiden.
12.00: Vi har en frokostklub, hvor vi skiftes til at stå for frokost til hinanden. Der er gerne rugbrødsmadder, salater og en chokoladekiks til dessert. I dag diskuterer vi DSAM’s årsmøde, der løb af stablen i fredags.
12.30: Jeg læser mig igennem en mail fra PubMed. Jeg har gemt en søgning på ACP-interventioner i almen praksis, som måske vil være relevant for det systematiske review, jeg arbejder på. Jeg får en opdatering en gang om måneden med nye artikler, der passer til min søgning. Jeg læser abstracts igennem, men finder ikke noget rele- vant i denne omgang. Til gengæld bli- ver jeg opmærksom på, at tidsskriftet Palliative Medicine har et temanummer om palliation i primærsektoren. Jeg gemmer en del af artiklerne i mit referenceprogram og planlægger at læse dem senere.
13.00: Jeg får styr på hotel og tog til København i næste uge. Jeg skal med til Braget, som er en sundhedsantropologisk konference. Årets tema er omsorg og prioritering i sundhedsvæsenet i et antropologisk perspektiv.
14.00: Vi er en del, der går til oplæg med Mogens Vestergaard om arbejdet i Sundhedsstrukturkommissionen og om regeringens sundhedsudspil. Mødet er arrangeret af et forskningsnet- værk for primærsektoren. Vi deltager både fra Forskningsenheden for Almen Praksis og Institut for Folkesundhed. Der er mange gode spørgsmål og diskussioner af fremtiden for almen praksis og mulighederne for forskning. Diskussionen fortsætter efter mødet på vej hjem.
15.45: Jeg tager letbanen til det sydlige Aarhus og henter min datter i SFO’en. Vi har en lille time, før hun skal til gymnastik. Jeg har en Mummi-bog med i tasken, og jeg læser højt for hende, mens hun får en juice og en lille pause.
17.00: Min datter er til gymnastik, og jeg udnytter ventetiden med selv at læse i en bog. Jeg læser Atul Gawandes bog ”At være dødelig”, som er halvt lystlæsning, halvt inspirationslæsning til mit projekt. Bogen er en kirurgs refleksioner over, hvordan vi forholder os til vores patienters og egen dødelighed, og hvordan vi flytter fokus fra en god død til et godt liv, også i slutningen af livet.
18.00: Vi går hjem. Alle er trætte og har haft en lang dag. Min mand har lavet kartoffel-porre-suppe, og min yngste datter har lavet rugbrødscroutoner til. Børnene fortæller om deres dag, og vi snakker om efterårsferien, der starter om 4 dage. Vi skal til Vesterhavet, og alle glæder sig.
19.30: Børnene bliver puttet. Vi synger godnatsange, henter vand og synger en sang mere.
20.30: Min mand læser højt for os, mens jeg strikker og drikker te. For tiden læser vi ”Om udredning af rumfang” af Solvej Balle, som handler om en kvinde, der er fanget i den 18. november. Den kan varmt anbefales.
21.45: Det slår mig, at jeg mangler at forberede mig til morgendagens kursus ”Responsible conduct of research”. Jeg løber igennem programmet og undervisningsmaterialet.
22.30: Jeg smutter i seng med min to do-liste for i morgen i hovedet. //
Artiklen blev oprindeligt bragt i fuld længde i Practicus nr. 273 (side 40-41) fra december 2024.